Mellan den 1:a december och 31:a mars är det lag på att man måste ha vinterdäck om det är vinterväglag. Det går då att välja mellan dubbdäck eller s.k. friktionsdäck (även kallade för året-runt-däck). Det är bägge varianter på däck som man får ha på vintern. Skillnaden är att dubbdäcken har dubbar medan friktionsdäcken saknar dessa, friktionsdäcken är dock betydligt mjukare i gummit jämfört med vanliga sommardäck.
Skillnaden blir därmed även att friktionsdäcken får användas året runt. Man behöver inte byta däck två gånger per år och ha två uppsättningar av däck hemma. Om man istället har dubbdäck måste dessa bytas ut mot sommardäck på vårkanten. Detta beror på att dubben förstör vägarna i betydligt större utsträckning och att bromssträckan på torrt underlag blir sämre med dubbar.
Billigare?
Image may be NSFW.
Clik here to view.Genom att köpa friktionsdäck kan man därmed spara en del pengar. Det är som Giga-dack.se skriver på sin hemsida:
”Med denna däcktyp slipper du alla kostnader och allt besvär med att byta och äga dubbla däckuppsättningar”
Det är en rent ekonomiskt helt korrekt analys. För det är ett flertal extrakostnader som tillkommer när två uppsättningar av däck ska användas under året.
- Byteskostnad och förvaring
Många väljer fortfarande att byta mellan vinterdäck/sommardäck själv. Någon kostnad uppkommer visserligen inte även om många ser det som ett onödigt ”besvär”. Andra väljer att lämna in bilen och få däcken bytta. Detta kostar då några hundra kronor.
Utöver byteskostnaden tillkommer även förvaringskostnad. Även här finns alternativet mellan att göra det själv eller köpa in tjänsten. Finns plats i garaget kan de förvaras där. Samtidigt ska man komma ihåg att inbrottsrisken är relativt stor i förråd och garage.
Andra alternativet är att lämna in däcken på däckförvaring när de inte används. Men då uppkommer även en kostnad.
- Dubbla däckuppsättningar
Det kostar alltid mer att ha två uppsättningar av däck som ska skötas om än att enbart ha en uppsättning. Det handlar då både vid inköp och skötsel.
Säkerheten då?
De som enbart kommer att köra i städer kan i många fall klara sig mycket bra med friktionsdäck. Is- och snömängden är starkt begränsad så länge det handlar om städer inte för långt norrut. I vissa delar av bland annat Stockholm och andra storstäder finns till och med regel att man inte får köra dubbdäck alls.
Men så fort det blir mer is eller snö så vinner dubbdäcket. Det visar sig i nästan alla tester som genomförs. Enligt en finsk studie är dubbdäcken överlag betydligt mer säkra än friktionsdäcken. Studien visade att bilar med dubbdäck var med i färre olyckor och att dubbdäcken generellt minskar antalet dödsolyckor.
Det kan alltså vara billigare med friktionsdäck. I vissa lägen är det också bäst – men inte vid andra tillfällen. Man måste också väga in och jämföra hur friktionsdäck klarar sig gentemot riktiga sommardäck, på sommarväglag. Där vinner sommardäcken, speciellt om du kör tungt lastat, långa sträckor, med släp eller husvagn. Friktionsdäck fungerar på sommaren, men pressa dem inte får hårt.
Tumma däremot inte på säkerheten för spara pengar. Det kan kosta dig allt för mycket.
The post Billigare med friktionsdäck? – Det beror på! first appeared on Mer Pengar Online.